Sorteer op:

Aandrijftechniek

Met aandrijftechniek wordt alles bedoeld dat te maken heeft met de aandrijving van machines, apparaten en andere producten. Vaak wordt er ook gesproken over aandrijftechnologie. Er zijn verschillende manieren waarop deze techniek wordt toegepast. Zo zijn er mechanisme, hydraulische en elektrische systemen binnen de aandrijftechniek. In de meeste gevallen werkt het principe wel hetzelfde: een systeem van bewegende onderdelen zoals riemen, tandwielen en kettingen die een vorm van energie omzetten in beweging die zorgt voor de aandrijving.

Onderdelen voor aandrijftechniek

Er zijn diverse accessoires en onderdelen van systemen voor aandrijftechniek verkrijgbaar. Veelgebruikte producten zijn bijvoorbeeld lagers, V-snaren en tandriemen. Omdat deze na verloop van tijd sporen van slijtage kunnen vertonen, zal het functioneren van de aandrijftechniek verminderen. In dat geval is het verstandig om deze oude onderdelen te vervangen door nieuwe exemplaren. Zo bent u weer verzekerd van een goede werking van de machine. Andere bekende onderdelen zijn bussen, zoals een trekbus of een klembus. Welk onderdeel u ook nodig heeft voor de aandrijving, bij Delftechniek hebben wij deze vrijwel altijd voordelig op voorraad.

Soorten aandrijftechniek

Binnen de aandrijftechniek zijn er verschillende machines en apparatuur. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van voeding via het stopcontact. Ook zijn er hydraulische systemen en is er aandrijftechnologie die gebruik maakt van een mechanisme dat werkt met behulp van een verbrandingsmotor. In alle gevallen zorgt elke vorm van deze techniek voor een betrouwbare aandrijving van apparaten en machines. Het verschilt echter wel per toepassing welke soort aandrijving wordt gebruikt.

Problemen bij aandrijftechniek

De meeste problemen die ontstaan bij de aandrijftechniek, hebben te maken met ouderdom. Door de vele bewegingen van de onderdelen kan er na verloop van tijd namelijk slijtage ontstaan. Ook slecht onderhoud is een bekend probleem. Kleine deeltjes zoals zand en stof kunnen het mechanisme slechter doen functioneren of zelfs beschadigen. Bij elektrische aandrijftechniek is vocht weer een veelvoorkomend probleem. In de ergste gevallen kan dit zelfs leiden tot kortsluiting in de aandrijftechnologie.

Bezig met laden...