Normeringen voor werkhandschoenen

Handbescherming, waaronder werkhandschoenen is een hele belangrijke vorm van persoonlijke bescherming tijdens het werken. Door de juiste handbescherming te kiezen voorkomt u een aangetaste huid en/of beschadigde vingers. Echter is het nog vaak onduidelijk waar er op gelet moet worden bij het kiezen van handbescherming. Om dit duidelijk te krijgen zijn er 5 normeringen voor handbescherming. Deze normeringen zijn vastgelegd om ervoor te zorgen dat de werkhandschoenen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

1. Norm EN 374 – Bescherming tegen chemicaliën en micro-organismen

Deze normering is vooral gericht op de penetratie en permeatie van gevaarlijke stoffen en zuren. Penetratie houdt in dat de handschoen niet mag lekken en permeatie duidt erop dat de handschoen zich niet als een spons mag gedragen.
Het is belangrijk dat de dichtheid (ondoordringbaarheid) van de stof hoog genoeg is en of het materiaal sterk is. Elke geteste chemische stof waarmee een test uitgevoerd is, wordt geclassificeerd op basis van de doorbraaktijd, prestatieniveaus van 0 tot 6. (Permeatie) De handschoen wordt getest en geïnspecteerd volgens het Aanvaardbaar Kwaliteitsniveau. (Penetratie).

De drie pictogrammen uit de oude EN 374-norm zijn vervangen door één pictogram voor drie categorieën chemische handschoenen, met de toevoeging van een letter. De nieuwe norm specificeert dus drie beschermingsniveaus op basis van permeatie prestaties (EN 374-2:2014). Handschoenen worden ingedeeld als Type A, Type B of Type C en dienovereenkomstig geëtiketteerd met nieuwe pictogrammen.

2. EN 388 – Bescherming tegen mechanische risico’s

EN 388 is de classificatienorm voor beschermende werkhandschoenen op basis van hun weerstand tegen mechanische risico's. Werkhandschoenen met de norm EN 388 beschermen tegen risico’s als schuren (A), snijden (B), scheuren (C), perforeren (D), snijweerstand TDM-test (E) en schokweerstand (F). Elke letter krijgt zijn eigen prestatieniveau waarbij 4 of 5 het best haalbare is (of 4 of 5 het hoogst is, hangt af van de categorie). Deze prestaties staan ook bij al onze handschoenen aangegeven.

3. EN 407 – Bescherming tegen thermische risico’s

Deze normering voor handschoenen biedt bescherming tegen de thermische risico’s. De niveaus die worden behandeld om deze normering tot stand te laten komen zijn; brandgedrag, contactwarmte, convectieve hitte, stralingswarmte en vloeibaar metaal in zowel kleine als grote hoeveelheden. De aard en mate van bescherming worden aangegeven door een pictogram, gevolgd door een reeks prestatieniveaus die naar specifieke beschermende eigenschappen verwijzen.

Wanneer er een ‘X’ staat als uitslag dan betekent dat het niet getest is en wanneer er een ‘0’ staat als uitslag dan betekent dat het onder het minimale prestatieniveau is.

4. EN 421 – Bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting

Deze norm is van toepassing op handschoenen die bescherming bieden tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting. De aard van de bescherming wordt duidelijk gemaakt door een pictogram dat naar de specifiek beschermende eigenschappen verwijst. Om tegen radioactieve besmetting te beschermen, moet de handschoen vloeistofdicht zijn en moet ze de penetratietest gedefinieerd in EN 374 doorstaan. Om tegen ioniserende straling te beschermen, moet de handschoen een zekere hoeveelheid lood bevatten, aangeduid als loodequivalentie. Die loodequivalentie moet op elke handschoen gemarkeerd zijn.

5. EN-511 – Bescherming tegen de kou

Werkhandschoenen met deze normering, bieden bescherming tegen kou (-50 graden Celsius). Voor deze normering moeten de werkhandschoenen voldoen aan de eisen op het gebied van doordringbaarheid en de geboden weerstanden bij geleidingskoude en contactkoude. De bescherming tegen koude wordt aangeduid door een pictogram gevolgd door een reeks van drie prestatieniveaus die naar specifieke beschermende eigenschappen verwijzen. Al deze handschoenen moeten minstens prestatieniveau 1 halen voor de schuur- en scheurweerstand.

  • ‘0’ betekent dat tijdens de test niveau 1 niet is bereikt.
  • ‘X’ betekent dat de test niet is uitgevoerd of niet mogelijk is.

EXTRA: EN 12477 – Bescherming tegen het manueel lassen van metalen Deze norm is van toepassing op beschermende handschoenen voor het manueel lassen en snijden van metalen en voor aanverwante processen.
Handschoenen van type B worden aanbevolen als een grote beweeglijkheid vereist is, bijvoorbeeld TIG-lassen, terwijl handschoenen van Type A aanbevolen worden voor andere lasprocessen, waarbij meer hitte vrijkomt.

Neem voor meer informatie over handschoennormeringen contact met ons op via 0596-654500

Bezig met laden...