Werkkleding normeringen

EN 342: Bescherming tegen kou

Werkkleding met deze norm voldoet aan de vereisten voor bescherming tegen koude omstandigheden. In deze norm zijn vereisten en testmethoden vastgelegd voor kledingstukken en kledingensembles (overallof tweedelig pak) voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5 °C.

Meer informatie over normering EN 342


EN 343: Bescherming tegen regen

Werkkleding die aan deze norm voldoet, biedt u bescherming tegen regen volgens bepaalde vereisten. Deze norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding die beschermt tegen neerslag(regen, sneeuw), mist en de vochtigheid van de grond.
Meer informatie over normering EN 343

EN 14058: Werkkleding voor koele omgeving

De EN 14058 norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken voor bescherming tegen koele omstandigheden. Er wordt getest bij koude op de prestaties van thermische weerstand, luchtdoorlatendheid, de weerstand aan het doordringen van water en voortkomende thermische isolatie. Deze standaard is bedoeld voor omgevingen met temperaturen hoger dan -5°C.

Meer informatie over normering 14058

EN ISO 20471: hoge zichtbaarheid (High vis)

Voldoet uw werkkleding aan deze norm, dan voldoet het aan de vereisten voor kleding die tot doel heeft de aanwezigheid van de gebruiker visueel te benadrukken. Dit om u meer te laten opvallen in gevaarlijke situaties, zowel bij dag als bij nacht.

Meer informatie over normering EN ISO 20471

Rijkswaterstaat

Wanneer u werkt aan de openbare weg en het spoor is het belangrijk dat u opvalt. Het is hierom belangrijk dat werkkleding dat wordt gedragen aan de juiste norm voldoet. RWS stelt een aantal aanvullende eisen aan reflectiekleding. De specificaties wijken af op het aantal en de plaats van de reflecterende strepen. De strepen op de werkkleding moeten de vorm hebben van een romeinse II, waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. Op de mouwen en de broekspijpen moet aan de buitenkant een verticale streep aanwezig zijn. Ook stelt Rijkswaterstaat aanvullende eisen op het gebied van kleuren. Het kledingstuk moet geheel egaal zijn, waarbij fluor oranje wordt gebruikt voor wegwerkers en de leidinggevende dragen fluor geel. Wanneer u aan het spoor werkt draagt u vanaf half 2019 fluor oranje.

EN 1149: Bescherming tegen elektrostatische eigenschappen

Werkkleding met deze normering voldoet aan de vereisten van elektrisch geleidende kleding en is onderdeel van een totaal geaard systeem (o.a. in combinatie met geleidend schoeisel). De kleding voorkomt het ontstaan van vonken, hierdoor worden ook explosies voorkomen. Deze kleding mag niet gebruikt worden in met zuurstof verrijkte omgevingen en beschermt ook niet tegen netspanning. Kleding die voldoet aan de norm EN1149, wordt vaak toegepast bij bedrijven die aan de ATEX-richtlijn dienen te voldoen.

Meer informatie over normering EN 1149

EN ISO 11611: Bescherming voor gebruik bij lassen en verwante processen (wereldwijde normering voor EN470)

Werkkleding met deze normering biedt bescherming tegen hitte en vlammen. De EN ISO 11611 norm houdt in dat de kleding voldoet aan de standaardvereisten voor lasserskleding. De kleding kan bij normale temperaturen een hele dag (8 uur) gedragen kan worden en biedt bescherming tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en Uv-straling. De norm handelt niet over beschermende kleding die gedragen wordt bij speciale laswerkzaamheden.

Meer informatie over normering EN ISO 11611

EN ISO 11612: Bescherming tegen hitte en vlammen (wereldwijde normering voor EN531)

Werkkleding met deze normering biedt bescherming tegen hitte en vlammen. De EN ISO 11612 norm houdt in dat de kleding voldoet aan de vereisten voor beschermkleding van vaklui die blootgesteld worden aan hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlui. De gebruiker wordt beschermd tegen korte contacten met een vlam, evenals (tot op zekere hoogte) tegen convectieve- en stralingshitte.

EN ISO 14116: Beschermende kleding met beperkte vlamverspreiding

EN ISO 14116 is bedoeld voor veiligheidskleding, materialen en materiaalsamenstellingen met beperkte vlamverspreiding. Veiligheidskleding die gecertificeerd is volgens EN ISO 14116 beschermt de gebruiker tegen kortdurend, toevallig contact met hitte of vonken. Bij langdurigere blootstelling aan hitte moet aanvullende bescherming worden gebruikt. Werkkleding die gecertificeerd is volgens EN ISO 14116 verlaagt de kans dat werkkleding in brand vliegt en zo een veiligheidsrisico vormt voor de gebruiker. EN ISO 14116 vervangt de oudere norm EN 533.

Meer informatie over EN ISO 14116

EN 13034: Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën

De EN 13034 norm houdt in dat de kleding voldoet aan de vereisten voor kleding die beperkte bescherming biedt tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen. Veiligheidskleding met deze certificering is geschikt voor gebruik in omgevingen waar het risico bestaat dat u wordt blootgesteld aan spatten van kleine hoeveelheden chemicaliën, maar waarvoor een volledige lichaamsbescherming niet vereist is. Veiligheidskleding met de EN 13034-certificering is zo ontworpen dat de naden voorkomen dat er vloeistoffen en chemicaliën door de kleding heen binnendringen.

Meer informatie over normering EN 13034

EN 14605- Beschermkleding tegen vloeibare chemicaliën (inclusief permeatieweerstandstest)

Deze normering geeft de prestatievereisten aan voor kleding met vloeistofdichte (Type 3) of neveldichte (Type 4) aansluitingen, inclusief items die alleen delen van het lichaam beschermen (Type PB (3) en PB (4)).

Type 3: Beschermende kleding voor het volledige lichaam met vloeistofdichte verbindingen (EN 465)

Type 4: Beschermende kleding voor het volledige lichaam met spraydichte verbindingen (EN 466) 

EN 61482 – vlamboog

Werkkleding die voldoet aan de norm IEC 61482-2 biedt bescherming tegen één specifiek gevaar: de thermische gevolgen van contact met een elektrische vlamboog. Deze thermische gevolgen kunnen in verschillende vormen voorkomen. Denk hierbij aan kortstondige hitte, brandende deeltjes en een steekvlam.

Vergeet echter niet dat er tijdens een explosie waaruit een vlamboog ontstaat ook andere gevaren ontstaan, zoals een drukgolf en een harde knal waar u gehoorschade van kunt oplopen. Bescherm uzelf dus ook tegen deze gevaren. De werkkleding die an de norm IEC 61482-2 behoedt u in ieder geval voor de thermische gevolgen van de elektrische vlamboog.

Bezig met laden...