Geen producten gevonden voor deze selectie.
Zaagmachines shop

Zaagmachines

Door gebruik te maken van zaagmachines kunt u eenvoudig en snel hout doormidden zagen. De meest bekende zaagmachine is de kettingzaag. De naam van dit motorisch gereedschap komt van het kenmerkende zaagblad met ronddraaiende ketting. Dit gaat met een enorme snelheid, waardoor er, in tegenstelling tot bij het gebruik van normale zagen, veel sneller gewerkt kan worden. Zeker bij het omzagen van veel grote bomen zijn deze zaagmachines onmisbaar. Daardoor is een zaagmachine zoals de kettingzaag bij professionals in de bosbouw en land- en tuinbouw een veelgebruikt gebruiksartikel. Toch is het ook voor particulieren, die bijvoorbeeld een grote tuin of landgoed hebben, een goede investering wanneer er met regelmaat grote struiken en harde planten moeten worden gesnoeid. In tegenstelling tot reguliere tuinmachines en snoeigereedschappen zijn zaagmachines aanzienlijk krachtiger.
 

Verschillende soorten kettingzagen

Er zijn verschillende soorten kettingzagen ontwikkeld in de loop der jaren. Het grootste verschil tussen de zaagmachines is de manier waarop deze functioneren. De kettingzaag is grofweg in twee categorieën te onderscheiden: één die gebruik maakt van een verbrandingsmotor en één die werkt op elektriciteit. De kettingzaag die werkt op een brandstofsoort zoals benzine wordt ook wel motorzaag genoemd en heeft als voordeel dat u geen last heeft van een snoer dat in de weg zit. Bovendien bent u niet afhankelijk van een vaste stroomvoorziening. Zeker wanneer u in het buitengebied of in een bos werkt, geniet de motorzaag met een verbrandingsmotor daarom de voorkeur. Wel is de duur van het zagen beperkter dan met een elektrische kettingzaag. Deze variant heeft namelijk een constante vorm van energietoevoer, waardoor u er veel langer mee kunt zagen. In de regel is hij ook compacter en lichter.

Hoe werkt een zaagmachine zoals een kettingzaag?

Een kettingzaag is een apparaat dat werkt met een ronddraaiende ketting, voorzien van scherpe tanden. Deze bevat namelijk speciale, geharde tanden, die moeiteloos door hout snijden. De ketting is bevestigd rondom een blad met een ovale vorm. Dit blad wordt aangestuurd door een motor via een tandwiel. Deze kunt u met de (gas)hendel in beweging zetten, en in veel gevallen kunt u er de snelheid van de rotatie van de ketting mee bepalen. Hiervoor gebruikt u uw ene hand, de andere hand gebruikt u om de zaagmachine mee te sturen door deze te plaatsen op het handvat in de vorm van een beugel. De motor van een kettingzaag kan zowel elektrisch als op brandstof worden aangedreven.
 

Kettingzagen en andere zaagmachines onderhouden

Voor een goede werking is het belangrijk om kettingzagen en andere zaagmachines regelmatig te onderhouden. Er zijn een paar belangrijke handelingen die u uit kunt voeren om de levensduur te vergroten en slijtage van onderdelen te voorkomen. Zeker bij ronddraaiende onderdelen zoals de tandwielen is slijtage een veelvoorkomende oorzaak van het slechter functioneren van de zaagmachine. Door deze onderdelen van smeermiddel te voorzien, wordt dit al een stuk minder. Het is uiteraard belangrijk dat u, na het gebruikmaken van de kettingzaag, deze schoon en droog opbergt. Houtresten, stof en ander vuil kunt u met een borstel verwijderen en vervolgens kunt u de onderdelen drogen met een doek. Zo voorkomt u ook dat er roestvorming kan plaatsvinden.
 

Een kettingzaag veilig gebruiken

In tegenstelling tot andere tuinmachines, gebeuren er bij zaagmachines regelmatig ongelukken. Een kettingzaag veilig gebruiken is dan ook ontzettend belangrijk, want door de snelle rotatie van het blad in combinatie met de vlijmscherpe tanden zijn de gevolgen van een ongeluk flink. Het is allereerst belangrijk dat u de handleiding van het apparaat goed doorleest voordat u met het apparaat aan de slag gaat. Dat geldt trouwens ook voor andere tuinmachines waar u mee werkt. Wanneer u voldoende weet over de werking van de zaag, dan is het belangrijk dat u (huis)dieren en kinderen uit de buurt houdt tijdens het gebruik. Berg de zaag na gebruik ook veilig op! Verder dient u geschikte kleding te dragen, waarbij u met name rekening houdt met goede handbescherming, voetbescherming, oogbescherming en gehoorbescherming. Dit om te voorkomen dat u uzelf verwondt door rondvliegende houtsnippers, u zich aan het zaagblad kunt snijden of dat u gehoorschade oploopt door langdurig te worden blootgesteld aan het geluid van de zaag. 

Bezig met laden...